Históriu hodinového stroja približuje múzeum cez poviedku Dvaja majstri

20.10.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 20. októbra (TASR) - Expozícia vranovskej pobočky hanušovského Vlastivedného múzea sa v týchto dňoch dočasne rozšírila o exponát v podobe starého hodinového mechanizmu, ktorého história je zahalená rúškom tajomstva. Stroj kedysi poháňal vežové hodiny miestnej baziliky minor, no jeho pôvod či vek je v súčasnosti len predmetom dohadov.
Ako TASR informoval pracovník Vlastivedného múzea Peter Pjenčák, nepoužívaný hodinový mechanizmus zniesol zo zaprášeného kúta kostolnej veže so svojimi spolupracovníkmi v priebehu tohto roka. Na stroji však nenašli žiadny štítok ani záznam o roku či mieste jeho výroby. \"Vek týchto hodín nie je známy. Je predpoklad, že pochádzajú zo začiatku 20. storočia, no možno budú ešte staršie. Prvá zmienka o nich informuje, že po roku 1917 nefungovali,\" poznamenal.
O ďalšom osude zariadenia, ktoré bolo v nasledujúcich troch desaťročiach nefunkčné, neinformuje kronika či iný historický prameň, ale netradične poviedka s názvom Dvaja majstri. Jej autorom je Imrich Szeghy, ktorý v roku 1941 ako miestny učiteľ a známy \"šrubkár\" opravil hodinový mechanizmus spolu so svojím priateľom - neznámym ujom Emilom.
\"\"Blížilo sa 11 hodín. Všetko poprezerali, či na nič nezabudli. Zvislou tyčou rozvodov natočili vonkajšie ručičky na správny čas a zapli spojku. Hurá, mašina po tridsaťročnom odpočívaní opäť ožila,\" uvádza sa v Szeghyho poviedke. Autor ďalej spomína, ako sa v mnohých oknách po odbíjaní hodín následne zjavili zvedavé tváre a ako pohľad na vežu kostola upriamili prekvapene aj ľudia z ulice. Obom majstrom sa o niekoľko dní osobne poďakoval za ich záslužný čin vranovský richtár, ako aj členovia mestskej rady.
Pri oprave stroja sa obaja miestni nadšenci podľa Pjenčáka zrejme potrápili, keďže mnohé z jeho komponentov predtým ukradli zlodeji. \"V poviedke sa dozvedáme, že mechanizmus bol v dezolátnom stave a bolo nutné vyrobiť veľa náhradných súčiastok. Ako je vidieť, pomohli si napríklad aj dielcami z bicykla.\"
Hodinový mechanizmus po jeho opätovnom oživení fungoval iba niekoľko rokov - na sklonku vojny ho poškodili vandali. Podľa miestneho hodinára Milana Ivanova bol stroj, vyrobený pravdepodobne v Nemecku, ďalších 30 rokov v nečinnosti. K jeho opätovnému sfunkčneniu došlo až v roku 1978, no po istom čase prestal fungovať už natrvalo. Kostolnú vežu neopustil ani po páde komunizmu, keď došlo k spojazdneniu hodín kostola novým pohonom.
Ani tento stroj sa po 20-ročnej službe nevyhol poruchám a vlani prešiel kompletnou rekonštrukciou u majstrov hodinárov v Liptovskom Hrádku. Oprave zariadenia vážiaceho 120 kilogramov sa venovali podľa vlastných slov asi 150 hodín. Pôvodný hodinový mechanizmus prešiel v uplynulých týždňoch konzerváciou a dôkladným vyčistením. Od minulého týždňa je umiestnený na ukážku pre všetkých záujemcov v priestoroch múzea vo Vranove nad Topľou. Návštevníci si tu môžu zároveň vyskúšať jeho ručné naťahovanie, ktoré bolo kedysi dôvodom častých návštev veže baziliky miestnym kostolníkom.
 

Vyberte región